Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va lansa, cu sprijinul Grupului Bancii Mondiale, prin divizia de investitii International Finance Corporation (IFC), o analiza preliminara pentru evaluarea situatiei curente si identificarea optiunilor de dezvoltare a Aeroportului International Henri Coanda -Otopeni (AICHB).
Autoritatile sustin, intr-un memorandum oficial, ca Romania este una dintre cele mai importante piete de transport aerian international din regiune, inregistrand, intre 2011 si 2019, o rata medie anuala de crestere de aproximativ 8%, surclasand astfel cresterile inregistrate de alte piete mature din vestul Europei.
De asemenea, autoriatile arata ca in timp ce AIHCB a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de pasageri, infrastructura si facilitatile aeroportului au intampinat o serie de provocari mai ales cu impact in gestionarea fluxurilor de pasageri la orele de varf. Totodata, nivelul calitativ al serviciilor furnizate pasagerilor si companiilor aeriene necesita optimizare, in contextul in care ultima extindere a terminalului existent al AIHCB a avut loc in anul 2012. De asemenea pista de aterizare/decolare 1 si caile de rulare aferente necesita investitii majore in vederea modernizarii pentru a deveni conforme cu Regulamentul Comisiei Europene nr.139/2014 in ceea ce priveste cerintele tehnice minime de operare pe aerodromuri.
Recent, Aeroportul Internatioanl Henri Coanda Bucuresti a anuntat ca a receptionat terminarea lucrarilor de modernizare la pista nr. 2, lucrari de consultanta si de executie in valoare cumulata de aproximativ 127 mil. RON.
Luand in calcul atat cresterea traficului de pasageri/miscari de aeronave inregistrata in ultimii 10 ani, cat si estimarile de crestere pe termen mediu si lung, Programul strategic de dezvoltare al infrastructurii aeroportuare la AIHCB includ investitii necesare pentru a permite aeroportului sa isi consolideze pozitia deja obtinuta in regiune si sa isi continue dezvoltarea.
Guvernul urmeaza sa aprobe derularea unei analize preliminare pentru evaluarea situatiei curente si identificarea optiunilor de dezvoltare a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti, care va fi realizata de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, cu sprijinul Grupului Bancii Mondiale, prin International Finance Corporation (IFC).
Potrivit ministerului, analiza va fi finantata de Facilitatea de Infrastructura Globala (GIF), organism coordonat de Banca Mondiala, fara implicatii financiare pentru Guvernul Romaniei.