La sfarsitul lunii octombrie 2015 vor fi finalizate lucrarile la proiectul de reabilitare din zona Constantei a litoralului romanesc, a anuntat presedintele companiei care executa aceste lucrari, Gheorghe Boeru.
Proiectul „Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre in zona Municipiului Constanta”, in valoare totala de 170.450.084 EUR, are o finantare nerambursabila de 85,49% prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, restul fiind asigurat de la bugetul de stat. Beneficiarul proiectului este Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral.
Proiectul a avut in vedere reabilitarea, reconstructia si protectia cu diguri de suprafata si subacvatice a fasiei litorale si plajelor din zonele: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru si Tomis Sud si Eforie Nord.
Potrivit beneficiarilor, lucrarile de protectie impotriva eroziunii costiere si de extindere a plajelor turistice prin innisipare au insumat peste 1 milion de metri cubi de piatra pentru construirea subpatului si 12.000 de acropozi din beton, la cele 22 de diguri de protectie submerse si de suprafata cu lungimea totala de 12.800 de metri liniari si, iar pentru extinderea plajelor cu cate 100 m de la linia apei, pe lungimea de peste 7,3 km, cu aport de material sedimentar extras din Marea Neagra au fost dragati si transportati la tarm 3.477.442,47 mc de nisip, de la adancimea de 25 m.
Scopul proiectului este de a reduce eroziunea costiera in zonele cele mai expuse la risc ale coastei romanesti a Marii Negre, de a proteja valoarea mijloacelor fixe si de a creste siguranta caselor si rezidentilor din zona, beneficiarii finali considerandu-se a fi cei peste 278.000 de locuitori din zona riverana, 50.000 de turisti si alti 122 de operatori economici, identificati.
Source: Economica