Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat pe data de 15 mai ca de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus impozitul forfetar. El precizand ca introducerea impozitului forfetar va fi aprobata de Parlament si a anuntat, totodata, ca obligativitatea taxarii bacsisului va fi eliminata.
„Vom introduce probabil de la 1 ianuarie anul viitor un impozit forfetar. (…) Exista un proiect in Parlament care se afla la Camera Deputatilor in acest moment si vom incerca sa introducem in Codul Fiscal prevederile acestui impozit forfetar dupa ce patronatele din turism se vor mai uita pe text inca o data”, a declarat Teodorovici.
In proiectul Codului fiscal, postat in vara anului trecut pe site-ul Ministerului de Finante, era un capitol nou referitor la impozitul pe activitati specifice. Domeniile vizate erau: intretinerea si repararea autovehiculelor, hoteluri si alte facilitati de cazare similare, facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, alte servicii de cazare, restaurante, activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, alte servicii de alimentatie, baruri si alte activitati de servire a bauturilor.
Societatile care au venituri de peste 70% din aceste activitati vor plati impozitul specific.
Alte conditii sunt: o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 mil. EUR, echivalent in lei, active totale de cel mult 43 mil. EUR, un numar mediu anual de salariati mai mic de 250.
Modalitatea de calcul difera in functie de tipul de activitate. De exemplu, pentru societatile care au ca obiect de activitate intretinerea si repararea autovehiculelor, formula este:
Impozit forfetar anual/unitate = 12*(s*A +z *A +t* A+m*A+v*A), unde:
12 – numarul de luni
s – coeficient activitati de spalatorie auto
z – coeficient activitati de vopsitorie
t – coeficient activitati de tinichigerie
m – coeficient activitati de mecanica si ITP
v – coeficient activitati de vulcanizare
A – suprafata in care se desfasoara fiecare activitate (m2)
unitate = locatie de desfasurare a activitatilor
Prevederile din proiectul de Cod fiscal sunt preluate din proiectul guvernului din toamna anului trecut.
Pe 15 mai, ministrul a avut consultari privind fiscalizarea bacsisului cu reprezentanti ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piata al livrarilor la domiciliu, dar si reprezentanti ai organizatiilor patronale si sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.
Source: Mediafax