România a raportat un volum de investiții hoteliere de aproximativ 50 mil. EUR în 2024, reprezentând aproximativ 13% din volumul total de tranzacții din CEE-6 – Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria – de 399 mil. EUR
Volumul investițiilor din 2024 reprezintă o creștere de 93% față de volumul tranzacțiilor realizat în 2023 și a fost generat de 7 tranzacții, dintre care două în București: Hotel Ambassador, o proprietate care va trece printr-o renovare semnificativă, și Hotel Sir Royal București, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.
În același timp, un semnal pozitiv este că au fost înregistrate cinci tranzacții pentru proprietăți situate în afara capitalei țării. Majoritatea proprietăților tranzacționate sunt poziționate în segmentul upscale și upper upscale.
Pe parcursul anului 2024, randamentele prime pe piața de investiții hoteliere din CEE s-au menținut constante, cu o ușoară înăsprire observată pentru activele de top din locații cheie. Stabilizarea inflației, costurile mai mici de finanțare bancară și intrările de capital în creștere indică posibilitatea unei compresii suplimentare a randamentelor până în 2025.
Performanța pieței încurajează investițiile în hoteluri noi, astfel încât până în 2027 se estimează că peste 1.000 de camere vor fi adăugate la oferta actuală din București, fiind așteptate suplimente în toate segmentele, de la midscale la lux, deoarece 2025 promite a fi un an mai fructuos, cu două deschideri programate și o renovare și extindere.
Una dintre cele mai importante deschideri ale anului 2025 a avut deja loc: Corinthia Grand Hotel du Boulevard București primește acum oaspeți.
Creșterea pieței hoteliere din București în 2024 a fost în conformitate cu tendințele din Europa Centrală și de Est (CEE – 6 – București, Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia și Varșovia), RevPAR-ul crescând cu 11,8% față de 2023 și cu 12,6% față de nivelul din 2019, înainte de Covid.
ADR-ul a depășit în sfârșit pragul de 100 EUR tarif mediu zilnic, înregistrând o creștere de 7,3% în 2024 – o creștere ADR mai rapidă în rândul capitalelor CEE-6 în 2024, în timp ce gradul de ocupare este încă în urma nivelului din 2019, cu 4 puncte procentuale.
Regiunea a înregistrat o creștere notabilă de 8,9% a RevPAR în 2024, determinată în mare parte de o creștere de 4,7% a ADR. Între timp, gradul de ocupare a înregistrat o îmbunătățire de 2,5% față de 2023, ajungând la 65,2% în 2024 (cu 4,7% în urma nivelurilor din 2019).
„Performanța pieței hoteliere din București își continuă traiectoria pozitivă, RevPAR depășind nivelul de dinainte de Covid cu 12,6%. Se așteaptă o creștere suplimentară a performanței datorită intrării României în Spațiul Schengen, însă incertitudinea cu privire la situația geopolitică este în continuare un factor important de luat în considerare pentru dezvoltarea viitoare a pieței hoteliere din România, inclusiv activitatea de investiții”, a declarat Alina Cazachevici MRICS, Partener, Head of Valuation & Advisory, Hospitality & Alternatives, CEE/SEE la Cushman & Wakefield.
Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanță imobiliară de top pe piața locală și afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent.