Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027

Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027 din partea Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT), în cadrul unui eveniment festiv care a avut loc la Miercurea-Ciuc. Președintele Consiliului Județean Harghita, Biro Barna Botond, a vorbit, în discursul său, despre valorile zonei și bucuria de a le împărtăși, despre ospitalitatea oamenilor locului, despre specificitatea județului și moștenirea gastronomică.

Titlul de Regiune Gastronomică a Europei va da un imbold turismului și va pune Harghita pe harta destinațiilor gastronomice de top, reprezentând o oportunitate ca județul să se poziționeze nu doar în România ca destinație turistică, ci și la nivel mondial.

Decizia privind acordarea de către Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism a titlului de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2027 județului Harghita a fost anunțată în luna decembrie, după ce juriul internațional de experți din partea IGCAT a vizitat județul în luna octombrie și a apreciat unicitatea valorilor culturale de aici, armonia naturală a peisajului și colaborarea strânsă dintre comunitățile locale.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita) a inițiat candidatura pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 în anul 2023. Consorțiul care a depus dosarul de candidatură este format din Consiliul Județean Harghita, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, municipalitățile din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni, Universitatea Sapientia, dar și mai multe agenții și asociații din zonă.

Potrivit Visit Harghita, „Regiunile Gastronomice ale Europei (nominalizate și premiate), selectate și coordonate de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism, își propun să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin evidențierea importanței unicității culturale și gastronomice”.

De asemenea, acestea încurajează creativitatea și inovația gastronomică, promovează educația culinară și economia circulară, îmbunătățesc nivelul turismului durabil și sprijină bunăstarea și sănătatea comunităților și mediului înconjurător.

Titlul este o distincție care promovează pe scară largă realizările, programele, colaborările comunitare și răspunsurile regiunii la provocările viitorului și nu este însoțit de un premiu financiar.

Abonare la newsletter / Subscribe to our newsletter

Alege lista de distribuție / Chose your list

Lists