Pe data de 29 noiembrie 2024 în București a avut loc prima ediție a conferinței „INVEST in Hospitality Properties in the CEE Region”, aceasta a facilitat explorarea conexiunii dintre sectorul imobiliar și ospitalitate. Evenimentul a adus în prim-plan dezbateri esențiale pentru creșterea profitabilității în sectorul ospitalității din România și Europa Centrală și de Est, reunind miniștri, ambasadori, lideri ai lanțurilor hoteliere internaționale, investitori, reprezentanți ai băncilor și experți în real estate, într-un context favorabil expansiunii infrastructurii hoteliere.
Panelul de deschidere a ridicat o întrebarea privim viitorul economic al României – cu optimism sau pesimism? Rata anuală a inflației se va mări la 4,9% în 2024, apoi se va reduce la 3,5% în 2025 și la 3,3% în 2026, a declarat Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație BNR, care a citit un mesaj din partea guvernatorului Mugur Isărescu: „Creșterea în termen anual a economiei a fost susținută în semestrul unu și, probabil pe ansamblul întregului an 2024, în mod prioritar de consumul privat. Se remarcă, de asemenea, nivelul crescut și peste așteptări atins recent de dinamica anuală de două cifre a costului unitar în forța de muncă din sectorul privat”, se mai precizează în mesajul prezentat.
Totodată, Cristian Popa a menționat că este fundamental să se mențină ritmul ridicat de atragere a fondurilor europene, precum și orientarea acestora pentru „a genera sinergii în economie pe termen lung”.
Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Massimo Baggi, a evidențiat colaborarea dintre cele două țări, în deschiderea evenimentului: „În prezent, investim în România 220 de milioane de euro în mai multe sectoare de activitate, printre care sectorul energetic, eficiența energetică și educația duală. Cred că industria ospitalității este unul dintre sectoarele în care Elveția are practici foarte bune pe care le putem împărtăși în România”, a declarat ambasadorul.
Prof. dr. Ray F. Iunius, CEO winsed.swiss, companie organizatoare a evenimentului, a declarat „România devine tot mai atractivă pentru investitori și brandurile hoteliere, care încep să o descopere și să vină. Dacă altădată despre țările din Est se vorbea peiorativ, astăzi, în Europa, acestea au cea mai mare dinamică. Îmbunătățirea infrastructurii hoteliere în România va stimula semnificativ turismul național, iar creșterea tarifului mediu/noapte (average rate) și a valorii per client va permite realizarea unor investiții mai mari. În plus, faptul că turiștii locali, dar și cei străini, vor cheltui mai mult în România poate transforma deficitul bugetar în excedent. Investițiile în industria ospitalității nu trebuie să vizeze doar infrastructura, ci și oamenii. Din acest motiv, conceptul winsed.swiss se bazează pe sprijinirea partenerilor cu soluții integrate, care includ recrutare, training, consultanță și management.”