OMD-urile sunt Organizaţiile de Managementul Destinaţiei, o formulă modernă de promovare a destinaţiilor din România.
Finanţarea lor este asigurată prin taxa turistică, poate avea diverse denumiri, care este colectată de către unităţile de cazare şi virată primăriilor din zona în care îşi desfăşoară activitatea. Din aceste sume, o parte pleacă la OMD Regional, o parte la OMD naţional.
Sunt multe primării care, deşi sunt în zone turistice, nu vor să înfiinţeze aceste OMD-uri, pentru a nu vira bani către regiune şi OMD naţional. Sunt unii care pur şi simplu nu înţeleg cum funcţionează acest sistem!
Astăzi există numai 18 OMD-uri, şi, din păcate, nu există OMD Bucureşti, care este extrem de important, şi nici OMD naţional, care este în sarcina ministerului care gestionează turismul.
Este foarte important să existe, la nivelul ministerului sau al viitoarei Autorităţi Naţionale pentru Turism, un serviciu OMD-uri, care să se ocupe cu prezentarea avantajelor creării acestor structuri, care să acorde asistenţă şi consultanţă pentru înfiinţarea lor.
Practic, în câţiva ani, bugetul de promovare a României trebuie să fie colectat prin aceste OMD-uri. Trebuie ca toţi să înţelegem că la târgurile internaţionale de turism întâi se promovează ţara, România, apoi regiunea (litoral), apoi staţiunea (Mamaia), şi abia în final se promovează hotelul. Numai aşa vom reuşi să promovăm cu adevărat România, cu un buget solid.
România a avut, mulţi ani, un buget de promovare extrem de mic, de 1,5 mil. EUR anual. În acest an, bugetul de promovare este mai mare, de 4,4 mil. EUR, dar ne trebuie, ca ţară, minimum 20 mil. EUR pentru o promovare reală, care să îşi producă efectele, adică turişti străini atraşi în România.