387 de firme de turism au dat faliment in primele sase luni in Romania

Potrivit datelor oferite de compania Coface, in primele sase luni ale acestui an, 387 de firme de turism au dat faliment, cifra reprezentand 5,16% din totalul falimentelor la nivel national, insa cifrele includ hoteluri si restaurante.

Jucatorii din piata estimeaza ca agentiile mici vor fi afectate cel mai mult de criza financiara care va avea impact asupra bugetelor de vacanta ale clientilor. Acestia estimeaza ca cel putin 20% din agentiile mici vor fi inchise.

Mircea Vladu, managerul agentiei Prestige Tours si vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), a declarat ca, in prezent, pe piata exista peste 3.000 de agentii de turism, din care circa 80% sunt agentii mici, cu mai putin de 10 angajati si o cifra de afaceri de cateva sute de mii de euro anual.

Primul semnal tras pe piata a fost dat de temperarea  neasteptata a vanzarilor de pachete turistice pentru sarbatorile de iarna, care s-au situat cu circa 10-20%  sub estimarile initiale ale companiilor, sustin reprezentantii agentiilor de turism.

Pentru a contracara efectele crizei economice, unele agentii de turism s-au adaptat si ofera fie vacante in rate, fie reduceri de sezon pentru ultimele locuri ramase nevandute.

Source: Romania Libera

EN RO